In economisch onzekere tijden lijkt sparen een verstandige keuze. Daar staat het geld tenminste veilig, redeneert men. Onterecht: wie zijn geld nu op een spaarrekening heeft staan, raakt dat langzaam kwijt.
Inhoudsopgave
Lage spaarrente, hoge inflatie
Vrijwel alle grote Nederlandse banken bieden op het moment van schrijven minder dan 1 procent spaarrente aan. De verwachte inflatie in 2016 wordt geschat op zo’n 1,5 procent. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te concluderen dat je – zoals het er nu naar uitziet – dus elk jaar zeker een half procent van je spaargeld kwijtraakt.
Hoe kan dat?
De Europese Centrale Bank blijft de spaarrente verlagen, in de hoop dat banken hun geld uitlenen. Banken zoals ING en Rabobank kunnen daardoor erg goedkoop geld lenen. Wie geld op een spaarrekening zet, leent dat geld in feite ook uit aan de bank. Daarom ontvang je een rentevergoeding. Maar door de lage rente van de Europese Centrale Bank, hebben banken op dit moment helemaal geen behoefte aan ons geld. De banken hoeven ons dus ook geen aantrekkelijke rente aan te bieden.
Negatieve rente
Experts verwachten dat de spaarrentes voor consumenten blijven dalen. Daarbij is een rente van 0% zeker geen gekke gedachte. Sterker nog: de kans is aanwezig dat er in de toekomst een negatieve rente ontstaat. Dat betekent dat je moet betalen om je geld op een spaarrekening te zetten. Dat klinkt misschien absurd, maar in Duitsland is er al bank die zo’n negatieve spaarrente hanteert. ABN Amro-topman Gerrit Zalm gaf in april 2016 aan niet uit te sluiten (Nu.nl) dat Nederland ook een negatieve rente te wachten staat.
Slimme alternatieven
Wie per se wil sparen, kan kiezen voor deposito sparen. De spaarrente is dan iets hoger, maar het vermogen is soms wel tien jaar onbereikbaar. En ook die spaarrentes zijn gedaald. Het is dus verstandig om je geld anders te besteden. Bijvoorbeeld door schulden af te lossen. Over die schulden betaal je namelijk meer rente dan je ontvangt over je spaargeld. Je kunt een deel van je spaargeld tenslotte ook beleggen. De rendementen die daarmee behaald worden, liggen meestal stukken hoger dan de huidige spaarrente.
Geld achter de hand houden
Sparen mag dan niets opleveren, het is onverstandig om geen geld achter de hand te houden. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine. Het Nibud adviseert om 10 procent van je netto inkomen te sparen. Daarmee bouw je een buffer op voor onverwachte uitgaven.
Mijn geld
Leuk artikel, maar sparen is zeker niet zinloos. Alhoewel er wellicht betere alternatieve te vinden zijn, maar dat maakt sparen nog niet zinloos?