Wie wil gaan beleggen heeft twee opties: zelf aan de slag of het beleggen uitbesteden aan een beheerder. Beleggen via een beleggingsfonds of beheerder kan voordelig zijn, maar er kleven ook nadelen aan. Het is dan ook zeker het overwegen waard om zelf te gaan beleggen.
Inhoudsopgave
Waarom zelf beleggen?
Zelf beleggen is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Als je voldoende kennis hebt opgedaan, dan kun je zeker voordeel halen uit zelf beleggen. Bezoek beurzen, lees kranten en begin met een oefenaccount. Zo beland je steeds dieper in de wereld van beleggen. Hieronder vind je 7 redenen om het beleggen in eigen beheer te houden.
1. Je houdt zelf controle
Als je gaat beleggen via een beleggingsfonds, dan geef je ook een deel van de controle aan het beleggingsfonds. Wie in eigen beheer belegt, heeft altijd zelf de volledige controle in handen. Jij doet zelf de transacties en belegt dus uitsluitend in bedrijven of markten waar je volledig achter staat.
2. Je hebt meer keuze
Je bent volledig vrij in je keuze, wanneer je zelf gaat beleggen. Jij stelt het portefeuille aan producten samen dat jou aanspreekt en bij je past. Wanneer je het beleggen uitbesteedt, dan zit je vast aan een beperkt aantal fondsen of markten.
Brokers bieden een beperkte hoeveelheid fondsen, waardoor je dus in mogelijkheden wordt beperkt. Bovendien kan het zomaar zijn dat een beleggingsfonds investeert in wapenhandel of andere sectoren waar je niet achter staat.
3. Directe uitvoering van aan- en verkoop
Wie zelf gaat beleggen, heeft ook een voordeel als het gaat om de aan- en verkoopuitvoering van aandelen. Het grootste deel van de producten in de portefeuille van beleggingsfondsen is niet beursgenoteerd. Dit zorgt voor een vertraging in de aan- en verkoopuitvoering en dat kan in je nadeel werken.
4. Je betaalt geen dure fondsbeheerder
Als je belegt via een beleggingsfonds, moet je meebetalen aan het beheer van dit beleggingsfonds. Logisch, want de fondsbeheerder wil ook een salaris. Hier is natuurlijk geen sprake van als je zelf belegt. Je betaalt dan hooguit de transactiekosten van je broker.
5. Je bent meer gefocust
Je hebt – als je zelf gaat beleggen – een goede focus nodig om succesvol te zijn. Een beleggingsfonds neemt je een deel van het beleggen uit handen en dit betekent dat je zelf minder hoeft te focussen. Dit brengt extra risico’s met zich mee die je niet zou hebben als je zelf zou beleggen. Dan houdt je namelijk dagelijks je aandelen in de gaten.
6. Zeggenschap over je eigen geld
Wil je aandelen kopen, dan koop je aandelen. Wil je ze verkopen? Dan doe je dat! Je hebt niets te maken met beperkingen, verplichtingen en adviezen van beleggingsfondsen. Je hebt de vrijheid om je eigen gang te gaan. Als je dus plots geld nodig hebt, dan kun je je aandelen direct verkopen en heb je geld.
7. Het is gewoon leuker
Beleggen is natuurlijk ook gewoon veel leuker als je het helemaal zelf doet. Het is een mooi tijdverdrijf dat ook de nodige spanning met zich meebrengt. Beleggen kent altijd risico’s, dus om die reden adviseren we: beleg alleen met geld dat je over hebt. Dit voorkomt mogelijke financiële problemen.
Start met oefenen
Je hoeft niet direct in het diepe te springen. Zelf beleggen begint met jezelf goed informeren, veel leren en lang oefenen. Je kunt eenvoudig oefenen met nepgeld om beter te worden. En lees onze blogs voor tips over beleggen.
Geef een reactie