Wie niet jarenlang dezelfde aandelen vast wil houden, kan ervoor kiezen om te beleggen op de korte termijn. Aandelen worden dan al na dagen of zelfs uren verkocht. Beleggen op de korte termijn kent meer risico’s, maar het rendement dat te behalen valt is vaak aanzienlijk hoger.
Inhoudsopgave
Hoe werkt beleggen op de korte termijn?
We hebben het hier over aandelen, maar beleggen op korte termijn kan ook met andere producten. Denk aan grondstoffen of valuta: met de meeste beleggingsproducten kun je volgens deze strategie handelen.
Wie op de korte termijn belegt, wil zo veel mogelijk winst in zo’n kort mogelijke tijd maken. Vertrouwen in een bedrijf of product is dan niet zo belangrijk. In plaats daarvan draait alles om de koers: de actuele prijs voor een product. Die verandert constant, dankzij de wisselende vraag náár en het aanbod ván een product.
Het is de kunst om bij een lage koers te kopen en bij een hogere koers weer te verkopen. Het verschil is je winst (of in beleggingstermen: je rendement).
Producten die snel gaan dalen of stijgen zijn interessant, want daarmee kan in korte tijd veel winst worden gemaakt. Daarvoor moet je de actuele prijzen en het nieuws goed in de gaten houden. Het spreekt dus voor zich dat beleggen op korte termijn meer tijd kost dan beleggen op de lange termijn.
Verschil met de lange termijn
Bij lange termijn beleggen worden producten (vaak aandelen) voor meerdere jaren vastgehouden. Het vertrouwen in een bedrijf of product speelt dan een grotere rol dan de koerswijzigingen.
Wie op de lange termijn belegt, verdiept zich meestal grondig in bedrijven of producten. De producten worden vervolgens langere tijd vastgehouden. Als het om aandelen gaat, ontvangt de belegger in de tussentijd vaak dividend. Dat is een deel van de winst die bedrijven kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders.
Speculeren
Beleggen op de (héél) korte termijn wordt ook wel speculeren genoemd. Deze manier van handelen is bijzonder risicovol. Dit type belegger wil namelijk zoveel mogelijk winst maken in een zo’n kort mogelijke tijd.
Wie speculeert is niet geïnteresseerd in het product dat hij koopt. Alleen de (verwachte) koerswijzigingen zijn relevant. Speciaal voor dit type belegger zijn er daarom handige producten ontwikkeld: derivaten.
Wat zijn derivaten?
Derivaten zijn beleggingsproducten die de koers van een ander product volgen. Bijvoorbeeld de koers van een aandeel of grondstof. Actieve beleggers gebruiken derivaten om te speculeren.
Voorbeelden van derivaten zijn futures, opties of CFD’s. Actieve beleggers maken graag gebruik van deze producten, omdat de transactiekosten meestal een stuk lager liggen. Daardoor kunnen ze sneller en vaker producten verhandelen, zonder dat de kosten enorm toenemen.
Actieve beleggers hoeven namelijk geen eigenaar te worden van het onderliggende product, maar willen enkel profiteren van de koersschommelingen.
Een ander belangrijk element van derivaten is de hefboomfunctie. Daardoor kun je me een relatief kleine inleg, een groot resultaat bereiken. Veel actieve beleggers zien dit als voordeel, omdat ze daardoor bij een stijgende koers snel een mooi rendement behalen.
Tegelijkertijd zijn de risico’s van een hefboom groot. De koers kan namelijk ook dalen. En dan doet de hefboom óók zijn werk. Het verlies kan daardoor snel oplopen en in leiden tot verlies van het totaal ingelegde vermogen.
Een voorbeeld
Transportbedrijf TNT Express zou begin 2013 worden overgenomen door concurrent UPS. Toen bekend werd dat een overname niet werd goedgekeurd, kelderde het aandeel TNT Express. In één klap was het aandeel bijna de helft minder waard.
Wie kort voor die daling was ‘short gegaan‘ (profiteren van een dalende koers), had in een paar uur tijd duizenden euro’s kunnen verdienen. Maar eerlijk is eerlijk, zie zo’n vrije val maar eens aankomen.
Toch had je ook na die vrije val een mooi rendement kunnen behalen met het aandeel TNT Express. De prijs was namelijk zo laag, dat het de moeite waard was om te kopen. Al snel bleek dat het bedrijf prima omzetcijfers had en er eigenlijk geen reden was voor paniek: beleggers hadden te heftig gereageerd.
In een paar dagen tijd stabiliseerde het aandeel: de prijs steeg met een euro. Tijd voor een rekensommetje:
We kochten vlak na de vrije val honderd CFD’s op TNT Express-aandelen. Nadat het aandeel stabiliseerde, verkochten we die met een euro winst. En omdat de CFD op TNT Express een hefboon van vijftig had, leverde ons dat vijfduizend euro op in slechts een paar dagen tijd (100 x €1 x 50 = €5.000)
Houd er rekening mee dat het ook minder positief had kunnen aflopen. Als het aandeel TNT Express verder in waarde was gedaald, hadden we in dit voorbeeld verlies gemaakt.
Houd het nieuws in de gaten
Helemaal vertrouwen op het (economische) nieuws kun je niet. Vaak constateren journalisten wat er met een aandeel gebeurt en lopen ze dus achter de feiten aan. Toch kun je van zulke nieuwsberichten handig gebruik maken.
Een aandeel dat flink is gedaald, maar waar verder weinig aan mankeert, zal hoogstwaarschijnlijk weer gaan stijgen. Al is het maar omdat veel andere beleggers dat ook denken.
Vertelt een tv-presentator dat het aandeel KLM al dagen blijft stijgen, maar is daar eigenlijk niet echt een aanleiding voor, dan zullen veel speculatieve beleggers uit angst voor een daling hun aandelen KLM verkopen. En dat heeft als gevolg dat het aandeel inderdaad zal gaan dalen.
Veel speculatieve beleggers vragen zichzelf dus constant af hoe de massa op een bepaalde gebeurtenis gaat reageren. Dat is heel anders bij lange termijn beleggers: zij focussen zich op de ontwikkeling over de lange termijn.
Vaste patronen
Volgens sommige critici lijkt speculeren vooral op gokken. Het zou moeilijk zijn om te bepalen of de koers op korte termijn gaat stijgen of dalen.
Toch kun je zeggen dat een dalende koers in de nabije toekomst gaat stijgen en vice versa. De vraag blijft wannéér dat gaat gebeuren. Maar zelfs dát is redelijk nauwkeurig in te schatten. Gek genoeg verloopt de koers van een aandeel of product vrijwel altijd volgens een aantal vaste patronen. En als je die patronen herkent, kun je inschatten wat de koers gaat doen.
Beleggers die volgens deze manier handelen, maken gebruik van een technische analyse. Ze laten formules los op de historische data en trekken daar hun conclusies uit. Deze manier van handelen is erg ingewikkeld en eigenlijk niet geschikt voor beginners.
Waar kan ik korte termijn beleggen?
Korte termijn beleggers maken vaak gebruik van CFD-brokers. Die zijn erg toegankelijk en rekenen relatief lage kosten. Dat is fijn, want een korte termijn belegger koopt en verkoopt veel aandelen in korte tijd. Wij hebben de drie beste CFD-brokers voor je vergeleken.
Geef een reactie