Beleggen in een beleggingsfonds is ideaal als je weinig verstand hebt van beleggen. Een beleggingsfonds is daarnaast totaal niet arbeidsintensief. Je laat je geld namelijk beleggen door anderen. Beleggingsfondsen zijn een vorm van beleggen op lange termijn.
Inhoudsopgave
Wat is een beleggingsfonds?
Een beleggingsfonds is in feite een bedrijf dat aandelen (en andere beleggingsproducten) koopt. Het fonds geeft zelf ook weer aandelen uit, die beleggers kunnen kopen. Beleggers kopen daarmee indirect alle producten die het beleggingsfonds heeft gekocht.
Je kunt daardoor dus met een relatief klein bedrag een groot aantal verschillende producten kopen. Dat is handig, want beleggingsfondsen kopen vaak een mix van risicovolle en minder risicovolle aandelen. Daarmee verklein je het risico.
Het beleggingsfonds profiteert van dividend, rente of de stijgende waarde van producten. Die winst wordt vervolgens weer eerlijk verdeeld onder de beleggers die deelnemen aan het fonds.
Laat anderen het werk doen
Als je belegt in een beleggingsfonds, kun je niet bepalen wat er met je geld gebeurt. Meestal beslist een fondsmanager welke producten het beleggingsfonds koopt. Je vertrouwt je geld dus aan hem of haar toe.
Hoewel een fondsmanager waarschijnlijk veel ervaring heeft in beleggen, maakt ook hij of zij wel eens een verkeerde keuze. Een hoog rendement is dus geen garantie.
Niet alle beleggingsfondsen laten het geld beleggen door een fondsbeheerder. Zogenaamde indexfondsen volgen de trend van een beurs en kopen of verkopen aandelen volgens vooraf vastgestelde patronen.
Wat kost een beleggingsfonds?
Wie zelf actief belegt, betaalt transactiekosten voor elke aankoop. Bij een beleggingsfonds worden die kosten niet doorberekend. (Gelukkig maar, want meestal verhandelt een fonds veel producten.)
Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen kosten in rekening worden gebracht. Het fonds wordt namelijk vaak beheerd door een fondsbeheerder. En die wil betaald worden. Daarom brengen beleggingsfondsen een zogenaamde service fee in rekening. Dat is vaak een percentage van je ingelegde vermogen.
Sommige brokers beheren zelf geen fondsen, maar bieden verschillende andere fondsen aan. In dat geval betaal je vaak (ook) transactiekosten op het moment dat je instapt in een beleggingsfonds.
Verschillende beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen zijn er in verschillende vormen:
- Aandelenfondsen: bestaan uitsluitend uit (verschillende soorten) aandelen
- Mixfondsen: bevatten aandelen, obligaties en bijvoorbeeld vastgoed en hebben daardoor een gespreid risico
- Vastgoedfondsen: bestaan uit vastgoed en halen winst uit de opbrengst van de verhuur en verkoop van vastgoed (voorbeeld)
- Obligatiefondsen: bestaan uit obligaties uitgegeven door overheden en hebben meestal een laag risico en laag rendement
De laatste tijd zijn er steeds meer groene of duurzame beleggingsfondsen. Die beleggen enkel in duurzame bedrijven. Je weet dan zeker dat jouw geld niet gebruikt wordt voor de winning van fossiele brandstoffen of de wapenhandel. Opvallend genoeg presteren duurzame beleggingsfondsen doorgaans bijzonder goed.
Meest gemaakte fout
Beleggingsfondsen mogen dan eenvoudig zijn, toch kun je er als beginner grote fouten mee maken. De meest gemaakte fout: uit paniek uitstappen.
Beleggen in een fonds doe je meestal voor de lange termijn. Je hoopt natuurlijk elk jaar op een mooi rendement, maar het kan wel eens tegenzitten. Veel beginners stappen dan uit paniek uit het fonds. Grote kans dat ze op dat moment verlies hebben gemaakt.
Angst is nooit een goede raadgever, maar in het geval van fondsbeleggen geldt dat helemaal. Beleggen in een fonds doe je namelijk om verspreid over meerdere jaren een mooi rendement te behalen. Dat rendement kan dan dus best een jaar negatief zijn. Het gaat om de lange termijn!
Waar kan ik instappen?
Veel online brokers bieden beleggingsfondsen aan. Een overzicht van onze favoriete brokers vind je op deze pagina.
Geef een reactie