Aandelen kopen en verkopen is de populairste vorm van beleggen. Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Wie genoeg aandelen bezit, krijgt zelfs zeggenschap in het bedrijf. Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf aandelen kunt kopen en verkopen. En waar je dan op moet letten.
Inhoudsopgave
Direct beginnen?
Bekijk welke broker bij jou past via ons handige overzicht. Liever eerst oefenen? Open dan een oefen-account.
Wat zijn aandelen?
Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Een aandeel is een waardepapier. Wie een aandeel koopt wordt deels eigenaar van het bedrijf. De prijs die je daarvoor betaalt, hangt af van de waarde van het aandeel.
In principe wordt de waarde van een aandeel bepaald door de waarde van het bedrijf. We zeggen bewust in principe, want allerlei factoren kunnen die prijs beïnvloeden. Als beleggers bijvoorbeeld hoge verwachtingen hebben van het bedrijf, kan de vraag toenemen. Als het aanbod gelijk blijft, stijgt daardoor de prijs van het aandeel.
Het omgekeerde kan ook: slechte verwachtingen of negatieve berichtgeving kan er voor zorgen dat beleggers het aandeel liever van de hand doen. Het aanbod is dan groter dan de vraag, waardoor de prijs zal zakken.
Vroeger werden aandelen uitgegeven in de vorm van een papieren certificaat. Tegenwoordig gaat de handel in aandelen vrijwel helemaal digitaal. Via een online broker kun je in één muisklik aandelen kopen en verkopen.
Dividend
Een belangrijk element van aandelen is het dividend. Bedrijven kunnen hun aandeelhouders een deel van de winst uitkeren, wat het dividend wordt genoemd. Zo’n dividenduitkering is een manier om aandeelhouders tevreden te houden.
Bedrijven zijn niet verplicht om dividend uit te keren. Ze mogen de winst ook herinvesteren in het bedrijf. Het uitkeren van dividend kan een manier zijn om aandelen interessant te houden voor beleggers. Daarom keren sommige bedrijven ook dividend uit als de resultaten minder goed zijn.
Hoe kun je aandelen kopen en verkopen?
Aandelen worden gekocht en verkocht op de beurs. Dat is de plek waar handelaren samenkomen. De Nederlandse beurs is gevestigd aan het Beursplein in Amsterdam.
Toch heeft het als particulier geen zin om een bezoekje te brengen aan de beurs. Alleen grote financiële instellingen zijn daar aanwezig. Zij verhandelen de aandelen voor hun klanten. Een particulier koopt zijn aandelen dus bij zo’n financiële instelling: ook wel een broker genoemd.
Waarschijnlijk is je eigen bank ook een broker. Toch beleggen de meeste mensen niet bij hun bank. De laatste tijd zijn er namelijk steeds meer online brokers, die zich uitsluitend richten op beleggers. Deze brokers hanteren meestal veel lagere tarieven dan de grote banken.
De video hierboven legt duidelijk uit hoe de aandelenmarkt precies werkt. Na het zien van de video heb je waarschijnlijk ook een beter beeld van de effectenbeurs.
Hoe werkt beleggen in aandelen?
Zorg dat je een aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan je er ooit voor betaald hebt. Het verschil – minus de eventuele kosten – is dan je rendement. Als het aandeel dividend uitkeert, dragen de tussentijdse dividend-uitkeringen ook bij aan het rendement.
De grote vraag blijft natuurlijk: wat is het beste moment om aandelen te kopen én verkopen? Het antwoord daarop is helaas niet zo simpel. Het hangt namelijk af van de ontelbaar veel factoren én de manier waarop je belegt.
Sommige beleggers houden hun aandelen jarenlang vast, terwijl anderen ze veel sneller van de hand doen. Je kunt beleggers in grofweg twee categorieën verdelen:
- Lange termijn beleggers of ‘passieve beleggers’: houden aandelen jaren vast. Doen vooraf intensief onderzoek naar bedrijven en beleggen in ondernemingen waarin ze vertrouwen hebben. Nemen minder risico, maar krijgen daardoor ook een relatief lager rendement.
- Korte termijn beleggers of ‘actieve beleggers’: verkopen hun aandelen al na een paar dagen of zelfs uren. Letten vooral op de koersen en hoe die reageren op bijvoorbeeld economisch nieuws. Nemen meer risico, maar verwachten ook een relatief hoog rendement.
Kun je profiteren van een dalende koers?
De meeste beleggers verhandelen aandelen omdat ze verwachten dat die in waarde toenemen. Toch kun je ook een positief rendement behalen bij een dalende koers. Dat doe je door short te gaan.
In de praktijk is short gaan heel eenvoudig: in plaats van koop klik je op short bij je online broker. Vanaf dat moment profiteer je niet bij een stijgende, maar bij een dalende koers. Hoe dat kan is iets ingewikkelder, maar proberen we hieronder eenvoudig uit te leggen.
Wie short gaat, verkoopt direct een geleend aandeel. Dat aandeel leen je van de broker, die dat ooit weer terug wil hebben. Als de koers gedaald is, kun je het aandeel terugkopen voor een lagere prijs. Daarna geef je het direct weer terug aan de broker. In de tussentijd heb je dus een positief rendement behaald gemaakt. Je hebt het geleende aandeel namelijk voor een hogere prijs verkocht dan je het hebt teruggekocht.
Let op: de uitleg hierboven is slechts een voorbeeld. Als je short gaat, is de kans op verlies evengoed mogelijk. Dat is namelijk het geval als de koers stijgt terwijl je bent short gegaan.
Oefening baart kunst
Alle succesvolle beleggers hebben één ding gemeen: ze leerden het in de praktijk. Succesvol aandelen kopen en verkopen leer je niet uit een boek. Met vallen en opstaan word je een betere belegger.
Toch adviseren wij om niet zonder ervaring aandelen of andere beleggingsproducten te verhandelen. Oefen bijvoorbeeld eerst met een fictief vermogen. Daarmee kun je handelen op een écht beleggingsplatform, maar dan met nep-geld. Open hier een oefen-account.
Geef een reactie