Beleggen kan voor beginners erg ingewikkeld zijn. Je kunt namelijk op veel verschillende manieren beleggen. Voor beginners kan dat nogal overweldigend overkomen. Het is daarom verstandig om je eerst goed in te lezen en daarna te oefenen met beleggen.
Inhoudsopgave
Meest gemaakte fout door beginners
Veel beginners gaan meteen aan de slag met beleggen. Zonder dat ze eigenlijk weten waar ze mee bezig zijn. Daardoor lopen ze een onnodig groot risico. In sommige gevallen zorgt het er zelfs voor dat ze hun complete ingelegde vermogen kwijtraken.
Zorg ervoor dat je niet diezelfde fout maakt. Verdiep je in de materie, zodat je weet waar je mee bezig bent. Toch kan al die informatie voor een beginner nogal overweldigend overkomen. Bepaal daarom eerst op welke manier je wilt beleggen.
Zo werkt beleggen voor beginners
Bepaal eerst je strategie. Wil je actief beleggen of passief beleggen? Of anders verwoord: ga je op de korte of lange termijn handelen? Een wezenlijk verschil!
Actief beleggen is relatief risicovol. Producten worden snel verhandeld en het beoogde rendement is groot. Deze manier van beleggen wordt soms ook wel speculeren genoemd. De winst wordt vooral bereikt door koersschommelingen, eventueel in versterkt door een hefboom.
Passief beleggen is minder risicovol. (Maar nooit zónder risico’s!) Het verwachte rendement is daardoor ook lager. Producten worden langer vastgehouden. De winst wordt vooral bereikt door een waardegroei op de lange termijn, eventueel in combinatie met dividenduitkeringen.
Lees ook: speel de quiz en ontdek welk type belegger jij bent
Verdiep je in de producten
Aandelen, grondstoffen, hefboomproducten, beleggingsfondsen… het is slechts een greep uit het aanbod. Beleggen kan in ontelbaar veel producten!
Het is onmogelijk om je in al die verschillende producten te verdiepen. Beginners doen er dus goed aan om zich te beperken tot één of twee soorten producten.
Bepaal daarom eerst welke beleggingsproducten passen bij jouw manier van beleggen. Verdiep je vervolgens in deze producten, zodat je weet hoe ze werken. Een goede basiskennis is van essentieel belang.
Leer beleggen in de praktijk
Zoals we eerder schreven, is het onverstandig om zonder kennis te beleggen. Tegelijkertijd zul je op een bepaald moment wel aan de slag moeten. Beleggen leer je namelijk in de praktijk. Met vallen en opstaan dus.
Gelukkig is het openen van een beleggingsrekening tegenwoordig bijna altijd gratis. Dat geeft je de kans om rustig rond te snuffelen. De meeste brokers brengen pas kosten in rekening als je een transactie uitvoert.
Sommige brokers bieden de mogelijkheid om een demo-account te openen. Je kunt dan oefenen met een fictief vermogen. Daardoor loop je geen enkel risico, maar leer je wel hoe het werkt. Als je de smaak te pakken hebt, kun je met echt geld aan de slag.
Kies voor de juiste broker
Niet elke broker is geschikt voor elk soort belegger. Een beginnend belegger gebruikt bijvoorbeeld graag een overzichtelijk programma. En actieve beleggers willen niet teveel transactiekosten betalen.
Gelukkig zijn veel verschillende brokers. Daardoor is er altijd een die past bij jouw strategie. (En de concurrentie zorgt voor lage kosten.) Het is verstandig dat je verschillende brokers vooraf goed met elkaar vergelijkt.
Vergelijk verschillende online brokers
Wij maakten een topdrie van onze favoriete brokers
Met de juiste kennis op zak, kan beleggen voor beginners lucratief én leuk zijn. De juiste broker speelt daarbij een belangrijke rol. Het is dus belangrijk dat je daar een goed gevoel bij hebt.
Wisselen van broker is daarom helemaal niet erg. Ben je ontevreden? Probeer dan gerust een andere broker uit. Uiteindelijk bepaalt de broker namelijk voor een groot deel je ervaring met beleggen. Zorg dat je plezier hebt, want dan is beleggen het leukst!
Schakel emoties uit
Beleggen moet dus leuk zijn. Maar emoties mogen geen rol spelen bij de keuzes die je maakt. Toch beleggen beginners vaak met hun gevoel. Terwijl beleggen bij uitstek een activiteit is waarbij je emoties moet uitschakelen.
Raak dus niet van slag als een aandeel even niet doet wat je verwacht had. Maar wees ook bereid om een verlies te nemen en een aandeel met verlies van de hand te doen als dat nodig is.
Onthoud dat geen enkele belegger alleen maar successen boekt. Succesvolle actieve beleggers weten dat ze altijd verlieslijdende transacties hebben. Het is de kunst om te zorgen dat ze méér winst dan verlies maken.
Een veelgemaakte fout bij beginnende passieve beleggers: in paniek raken als de beurs tegenzit. Zij verkopen in blinde paniek hun aandelen of fondsen. Ze denken dan dus aan de korte termijn, terwijl ze op de lange termijn beleggen. Een grote fout, want de beurs herstelt zich vrijwel altijd weer.
Ontwikkel een strategie
Zelfs een goed ingelezen belegger die zijn emoties heeft uitgeschakeld, kan pijnlijk hard onderuit gaan. Een veelgemaakte fout is namelijk het handelen zonder strategie.
Welke strategie bij jou past, hangt af van veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoeveelheid risico die je durft te nemen. Een expert kan je helpen om zo’n strategie te ontwikkelen. Het volgen van een beleggingscursus kan je ook helpen om een strategie te ontwikkelen.
Geef een reactie