Beleggen in zilver kan zeer lucratief zijn. Al denkt men bij beleggen in grondstoffen eerder aan goud. De afgelopen jaren steeg de zilverprijs echter harder dan de goudprijs. En omdat zilver goedkoper is dan goud, is het een interessant product voor een beginnende belegger.

Hoe werkt beleggen in zilver?

Net als bij andere edelmetalen, kun je op verschillende manieren beleggen in zilver. Je kunt natuurlijk zilveren munten of zilverstaven kopen. Als de prijs van zilver is gestegen, verkoop je het fysieke zilver met winst.

Deze manier is een beetje achterhaald, omdat al dat zilver wel ergens moet worden opgeslagen. En dat is vaak duur én een hoop gedoe. Daarom beleggen de meeste mensen in bewijzen van zilver.

Lees ook: Bij deze brokers beleg je gemakkelijk in zilver

Als je belegt in zilverbewijzen beschik je niet over de fysieke grondstof, maar profiteer je wel van de prijsstijgingen. We bespreken op deze pagina alleen deze manier van beleggen in zilver. Dat is namelijk de meest gangbare methode.

Zilverbewijzen koop je bij een online broker. Dat is een tussenpersoon die namens jou transacties uitvoert. Een broker geeft je ook toegang tot de actuele koers van zilver en andere beleggingsproducten.

Beleggen in zilver

Populaire grondstof

De meeste mensen denken bij zilver vooral aan luxeproducten. Dat is logisch, maar niet helemaal terecht. Zilver wordt namelijk niet alleen gebruikt in producten als sierraden en bestek.

Door de antibacteriële werking komt zilver veel voor in de medische wereld en waterzuivering. En omdat het metaal goed geleidt, wordt het gebruikt in veel soorten elektronica.

Met de toenemende consumptie van elektrische apparaten zoals iPads en smartphones, neemt de vraag naar zilver dus ook toe. Daarnaast komt de reflecterende eigenschap van zilver goed van pas in zonnepanelen.

Zilver wordt veel gebruikt in elektrische apparaten

Recycling van zilver

Voorstanders van beleggen in zilver verwachten dat de zilvervoorraad ooit niet meer toereikend zal zijn, wat de prijs uiteindelijk zal doen stijgen.

Helemaal juist is die redenering niet. Zilver kan namelijk goed worden gerecycled. Het recyclen van oud zilver dekt jaarlijks ongeveer een kwart van de wereldwijde zilverbehoefte.

Zilverprijs

De prijs van zilver is tussen 2008 en 2012 flink gestegen. Vooral in tijden van economische onzekerheid grijpen beleggers naar grondstoffen als goud en zilver.

Koersontwikkeling van zilver tussen 2009 en 2019

Vanaf 2013 dook de zilverprijs omlaag, om daarna relatief stabiel te blijven. Het is de vraag of de zilverprijs in de toekomst opnieuw zo hard zal gaan stijgen. Sommige beleggers verwachten een nieuwe economische crisis en denken dat de vraag naar zilver daardoor zal toenemen.

Hefboomwerking

Aangezien de koers van zilver de laatste jaren relatief stabiel is, maken veel actieve beleggers gebruik van een hefboom. Die versterkt de koerswijziging met een vooraf vastgestelde factor.

Door te handelen in zilver met hefboomproducten, kunnen zelfs kleine prijswijzigingen interessant zijn. Houd er rekening mee dat deze manier van handelen enkel geschikt is voor actieve beleggers. Bovendien kleven er meer risico’s aan beleggingsproducten met een hefboom.

Beleggen in zilvermijnen

Door aandelen in zilvermijnen te kopen, beleg je indirect in de grondstof zilver. De koers van een zilvermijn reageert vaak heftiger op de koers van het zilver. Als de prijs van zilver stijgt, stijgt het mijnbouwaandeel meestal harder.

Onthoud wel dat een belegging in de mijnbouw een belegging in aandelen is. Er zijn dus meer factoren die een rol spelen bij de koers van het mijnbouwaandeel. De kwaliteit van de bedrijfsvoering speelt bijvoorbeeld een rol.

Winning van zilver
Zilver wordt gewonnen in een zilvermijn

Ook de economische omstandigheden in het vestigingsland en internationale betrekkingen kunnen invloed hebben op de prijs. Het meeste zilver wordt momenteel gewonnen in Mexico, Peru en China.

3.1/5 - (32 stemmen)