Ethereum is een blockchain-netwerk dat in 2015 is opgericht. De ontwikkeling van het platform is gefinancierd via crowdfunding. Ontwikkelaars kunnen het Ethereum-netwerk gebruiken om applicaties te bouwen. Ether is de cryptocurreny die gebruikt wordt binnen het netwerk.

Wat is Ethereum precies?

Ethereum is een gedecentraliseerd blockchain-netwerk dat gebruik maakt van smart contracts. Met die slimme contracten kunnen ontwikkelaars allerlei toepassingen programmeren. Doordat er geen centrale toezichthouder is, kan er in theorie nooit sprake zijn van censuur, downtime of dataverlies. De data wordt namelijk versleuteld opgeslagen in de blockchain, waar alle gebruikers toegang tot hebben.

Het crypto-netwerk heeft een eigen munt die de naam Ether (ETH) draagt, maar ook vaak Etheruem wordt genoemd. Deze munt wordt gebruikt als betaalmiddel binnen het Ethererum-netwerk. Ook de transactiekosten binnen het netwerk worden uitbetaald in Ether.

Handel direct in Ethereum bij een van deze brokers

Een van de oprichters van Ethereum is de Russische programmeur Vitalik Buterin. Hij bedacht ook de naam voor het netwerk, dat al in 2013 werd ontwikkeld. Na een crowdfunding-campagne was het platform in 2015 klaar voor gebruik. Investeerders ontvingen in totaal 11,9 miljoen eenheden Ether, ongeveer 13 procent van het totaal aantal munten dat beschikbaar komt.

Oprichter Vitalik Buterin (Fotobron: Romanpoet, CC BY-SA 4.0)

Smart contracts

Zogenaamde smart contracts worden gebruikt om geautomatiseerde systemen te bouwen. Door bepaalde logica op te nemen in zo’n slim contract, kan er een handeling plaatsvinden via het Ethereum-netwerk. Handig voor online bedrijven. Aangezien de afspraken van zo’n contract vastliggen in de code, weet iedereen waar hij aan toe is.

Je kunt zo’n slim contract het best vergelijken met een snoepautomaat. Stel je voor dat je voor 1 euro een Twix uit de automaat kunt halen. Je weet dat als je een euro in de automaat gooit en de juiste toets indrukt, er een Twixt uitkomt. Zulke afspraken worden vastgelegd én automatisch uitgevoerd in smart contracts.

Op die manier zou Netflix bijvoorbeeld haar klanten toegang kunnen verlenen als ze hun abonnementsgeld hebben betaald. Of zou KLM automatisch een schadevergoeding kunnen uitkeren als een vlucht vertraagd is. Doordat de afspraken zijn vastgelegd in het Ethereum-netwerk, weet iedereen waar hij aan toe is.

Via deze contracten is het zelfs mogelijk om een heel bedrijf op te zetten. Dat handelt dan altijd volgens vooraf geprogrammeerde regels, binnen de Ethererum-blockchain. Zo’n virtuele organisatie noemen we DAO: Decentralized Autonomous Organisation.

Actuele koers

De actuele koers van Ether vind je in de grafiek hieronder. Die laat de prijsontwikkeling van de afgelopen 24 uur zien. Online broker eToro heeft uitgebreidere koersinformatie. Daar kun je ook direct handelen in deze cryptocurrency.

Beleggen in Ethereum (ETH)

Bij beleggen draait alles om vertrouwen en bij cryptocurrencies schort het daar vaak aan. Wat dat betreft is Ethereum een bijzonder geval. Veel grote bedrijven werken namelijk samen met Ethereum. Bedrijven als Microsoft, BP en ING zijn lid van de Enterprise Ethereum Alliance en werken daarin samen aan een praktische toepassing van het blockchain-netwerk.

Ethereum (ETH)

Handelen in Ethereum kan bij verschillende online brokers. eToro biedt de cryptocurrency bijvoorbeeld aan en bij Plus500 kun je in CFD’s handelen die de koers van Ethereum volgen.

Onthoud dat beleggen in cryptocurrencies bijzonder risicovol is. Prijzen fluctueren sterk en cryptovaluta staan niet onder toezicht van een financieel toezichthouder. Beleggen in cryptogeld is dus niet voor iedereen geschikt.

Risicowaarschuwing: CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen de 65% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat je goed begrijpt hoe CFD's werken en dat je nagaat of je het hoge risico op verlies kunt permitteren.

1.8/5 - (17 stemmen)