Beleggen in zilver

Beleggen in zilverBeleggen in zilver kan zeer lucratief zijn. Al denkt men bij beleggen in grondstoffen eerder aan goud. De afgelopen jaren steeg de zilverprijs echter harder dan de goudprijs. En omdat zilver goedkoper is dan goud, is het een interessant product voor een beginnende belegger.

Hoe beleg ik in zilver?

Net als bij andere edelmetalen, kun je op verschillende manieren beleggen in zilver. Je kunt met een deel van je kapitaal zilveren munten of zilverstaven kopen. Als de prijs van zilver is gestegen, verkoop je het fysieke zilver met winst. Deze manier is een beetje achterhaald, omdat al dat zilver wel ergens moet worden opgeslagen. En dat is vaak duur. Daarom beleggen de meeste mensen in bewijzen van zilver. Je beschikt dan niet over de fysieke grondstof, maar profiteert wel van de prijsstijgingen. We bespreken op deze pagina alleen de laatste manier van beleggen in zilver.

Populaire grondstof

Zilver wordt niet alleen gebruikt in luxeproducten zoals sierraden en bestek. Door de antibacteriële werking komt zilver veel voor in de medische wereld en waterzuivering. En omdat het metaal goed geleidt, wordt het gebruikt in veel soorten elektronica. Met de toenemende consumptie van elektrische apparaten zoals iPads en smartphones, neemt de vraag naar zilver dus ook toe. Daarnaast komt de reflecterende eigenschap van zilver goed van pas in zonnepanelen. Voorstanders van beleggen in zilver verwachten dat de zilvervoorraad binnenkort niet meer toereikend zal zijn, waardoor de prijs zal gaan stijgen.

Koers

De prijs van zilver is de afgelopen jaren flink gestegen. Vooral in tijden van economische onzekerheid hebben beleggers behoefte aan een waardevast product. Het is de vraag of de zilverprijs in de toekomst nog verder zal gaan stijgen. Sommige beleggers verwachten dat ook bij een aantrekkende economie de zilverkoers zal blijven stijgen. Met name vanwege de toenemende vraag naar zilver vanuit verschillende industrieën, in combinatie met het afnemende aanbod van de grondstof. In een reportage van de BBC uit 2013 wordt zelfs gespeculeerd over een stijging van 500 procent in de komende drie jaar. Dat lijkt ons wat overdreven. Om erachter te komen, zullen we moeten afwachten.

Koers van zilver

Beleggen in zilvermijnen

Door aandelen in zilvermijnen te kopen, beleg je indirect in de grondstof zilver. De koers van een zilvermijn reageert vaak heftiger op de koers van het zilver. Als de prijs van zilver stijgt, stijgt het mijnbouwaandeel meestal harder. Onthoud wel dat een belegging in de mijnbouw een belegging in aandelen is. Er zijn dus meer factoren die een rol spelen bij de koers van het mijnbouwaandeel. De kwaliteit van de bedrijfsvoering speelt bijvoorbeeld een rol. Het meeste zilver wordt momenteel gewonnen in Mexico, Peru en China.

Beleggen in zilver
3.3 (23 stemmen)