Online beleggen

online-beleggenOnline beleggen wordt steeds populairder. De tijd dat je aandelen alleen via de telefoon kon kopen, is namelijk al lang voorbij. Handelen op de beurs kan tegenwoordig gemakkelijk via je computer, tablet of smartphone. Super simpel dus.

Maar pas op: online beleggen mag dan toegankelijker zijn, dat wil niet zeggen dat het ook gemakkelijk is.

Ons advies

We willen absoluut niet saai of suf overkomen. Toch gaan we je een belangrijk advies geven: bereid je goed voor! Veel mensen beginnen zonder enige kennis met beleggen. Niet zo gek, want sommige bedrijven (zoals Bux) wekken de indruk dat beleggen erg eenvoudig is. En dat is het helaas niet. Wie zonder enige voorbereiding gaat beleggen, kan een hoop geld kwijtraken.

Wil je succesvol online beleggen? Dan raden we je aan om de volgende 3 stappen te volgen.

1. Kies een beleggingsproduct

Beleggen kan in allerlei verschillende producten. Aandelen zijn waarschijnlijk de bekendste soort. Maar wist je dat je ook kunt handelen in verschillende munteenheden of grondstoffen? Het is verstandig om te beginnen met één type belegging en je daarin te verdiepen. Wij hebben een overzicht gemaakt van de populairste type beleggingen.

2. Vind de juiste broker

Vroeger kon je alleen beleggen bij een bank. Tegenwoordig zijn er steeds meer bedrijven die online beleggen mogelijk maken. Zij richten zich specifiek op beleggers (in tegenstelling tot de grote banken), waardoor ze een stuk goedkoper en gebruiksvriendelijker zijn. Zo’n bedrijf noem je een broker.

Brokers verschillen onderling sterk. Bijvoorbeeld in beleggingsaanbod, kosten en gebruiksgemak. Het is daarom belangrijk dat je een broker kiest die bij jou past. Wij schreven eerder een blog over het vinden van de beste broker.

3. Altijd eerst oefenen

Met de juiste kennis op zak kom je een heel eind. Toch zul je pas een succesvolle belegger worden nadat je een hoop stomme fouten hebt gemaakt. Geloof ons: alle grote beleggers zijn een paar keer goed de mist in gegaan. Gelukkig kun je die fouten ook maken met nepgeld. Wel zo prettig, toch?

Veel online brokers geven je de mogelijk om een demo-account aan te maken. Daarin kun je écht beleggen, maar dan met nepgeld. Ideaal om een paar keer goed onderuit te gaan. En als je de smaak te pakken hebt, schakel je eenvoudig over naar beleggen met echt geld.

Online beleggen
4.2 (56 stemmen)