De beste informatie voor ervaren en beginnende beleggers

Wat is short gaan?

Short gaan in aandelen: een zin die beleggers vaak gebruiken. Wie ‘short gaat’, kan winst maken met aandelen die in waarde dalen. Interessant, maar ook ingewikkeld. Daarom lees je in dit artikel precies wat short gaan betekent en hoe het werkt.

Een negatief resultaat is geld waard

Dat je winst maakt als jouw aandelen in waarde stijgen, is logisch. Als een aandeel meer waard wordt, kun je het namelijk verkopen voor een hoger bedrag dan jij er ooit voor betaalde. Maar dat je ook geld kunt verdienen met een aandeel dat het niet zo goed doet, is voor sommige mensen abracadabra. Toch maken veel beleggers op die manier winst. Door ‘short te gaan’, profiteren zij van een dalende koers.

Zo werkt short gaan

Stel je voor: je hoort op het nieuws dat de nieuwste iPhone tóch nog een jaar op zich laat wachten. Daar zullen beleggers niet blij mee zijn. Je verwacht dat het aandeel Apple in waarde zal dalen en besluit short te gaan. Hoe minder je Apple-aandelen waard worden, hoe groter je winst. Hoe werkt dat?

Op het moment dat je short gaat, vérkoop je een aandeel om dat later voor een lagere prijs te kópen. Eigenlijk in de verkeerde volgorde. Een beetje vreemd, want hoe kun je een aandeel vérkopen dat je nog helemaal niet in je bezit hebt?

Short gaan
Wie short gaat, maakt winst bij een dalende trend

Simpel: je leent het aandeel van een bank of verzekeringsmaatschappij. Daarvoor betaal je een vergoeding. Laten we zeggen dat je jouw geleende Apple-aandeel direct verkoopt voor 50 euro. Je moet het aandeel wel weer teruggeven, dus na een tijdje kóóp je een Apple-aandeel terug. Omdat de koers inmiddels is gedaald, kost dat slechts 40 euro. Je geeft het aandeel terug aan de eigenaar en betaalt 1 euro voor het lenen. Omdat je het geleende aandeel vérkocht voor 50 euro en terugkocht voor 40 euro maak je – na de kosten voor het lenen – 9 euro winst op de dalende koers van Apple.

Eigenlijk heel eenvoudig

Misschien moest je de vorige alinea twee keer lezen. Dat is niet erg. Als je eenmaal inziet hoe het werkt, is short gaan goed te begrijpen. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat short gaan veel handelingen met zich meebrengt. Bij een online broker hoef je alleen maar op ‘short gaan’ te klikken als je een koersdaling verwacht. Het lenen en teruggeven doet de broker voor je. Erg eenvoudig dus!

Het is dus helemaal niet zo belangrijk om precies te weten hoe short gaan werkt. Uiteindelijk is er maar één ding relevant: je kunt ook winst maken op een aandeel als de koers daalt. Het is aan te raden om eerst te oefenen met short gaan, bijvoorbeeld met het demo-account van een online broker. Als dat bevalt, kun je het in de praktijk toepassen.

4.5/5 - (28 stemmen)

Vorige

Sparen is zinloos

Volgende

5 tips voor beleggen in aandelen

  1. Thomas

    Het is in weze nog gemakkelijker uit te leggen. Je spreekt een vaste verkoopprijs af met het aandeel. De aankoopprijs is nog variabel. Wanneer de prijs stijgt kies je om geen gebruik te maken van de optie. Wanneer de prijs daalt is er sprake van een lage aankoopprijs en verkoop je hem tegen de hoge verkooprijs.

  2. Martin

    @Thomas,
    Het is geen optie. Wanneer de prijs stijgt moet je het aandeel duurder kopen dan je geleende aandeel, dus maak je verlies.
    In het voorbeeld. Het aandeel stijgt naar 60 euro. Je moet nu een aandeel kopen van 60 euro. Met kosten verlies je 11 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Copyright Beginmetbeleggen.com