Een beleggingsfonds is een verzameling van verschillende aandelen. Het fonds geeft zelf ook aandelen uit. Door die te kopen, beleg je dus indirect in de verschillende producten waaruit het fonds bestaat. Wij geven 5 voordelen van beleggingsfondsen.

1. Het kost je weinig tijd

Eenmaal een geschikt beleggingsfonds gekozen, heb je er geen omkijken meer naar. Een fondsbeheerder houdt namelijk in de gaten welke aandelen hij moet kopen of verkopen. De meeste fondsbeheerder sturen periodiek een overzicht van de afgelopen beleggingsperiode. Daarin verantwoorden zij hun keuzes en werpen ze een blik op de toekomst. Je hoeft zelf dus niet je hoofd te breken over ontwikkelingen in de markt.

2. Het risico wordt gespreid

Een beleggingsfonds bestaat uit allerlei verschillende producten. Sommige zijn risicovoller dan de andere. Een fondsbeheerder zorgt ervoor dat het risico van deze producten gespreid is. Met één aandeel in een beleggingsfonds, koop je indirect dus tientallen verschillende aandelen. Daardoor is je risico gespreid.

3. Voor elk wat wils

Beleggingsfondsen komen in allerlei soorten en maten. Ga je voor weinig, gemiddeld of veel risico? Vind je het niet erg als er met jouw geld belegd wordt in wapens? Of wil je liever een fonds dat uitsluitend belegd in duurzame bedrijven en producten? Een beleggingsfonds moet duidelijk aangeven wat het met jouw geld doet. Je weet vooraf dus waarin je belegt.

4. Transparante kosten

Net als bij alle andere vormen van beleggen, kost een beleggingsfonds geld. Bij actief beleggen betaal je veelal transactiekosten of een spread. Veel beleggingsfondsen hanteren jaarlijks vaste kosten, vooral voor het beheer van je geld. Deze kosten bestaan uit een percentage van het belegde vermogen en worden duidelijk vermeld. Je weet dus precies wat het de kosten zullen zijn.

Voordelen beleggingsfonds

5. Meer kopen met minder

Wie zelf een gespreide aandelenportefeuille wil aankopen, heeft toch al gauw 10 tot 20 verschillende aandelen nodig. Vooral als het belegde vermogen niet al te groot is, zullen de transactiekosten daardoor relatief hoog zijn. Doordat een beleggingsfonds namens meerdere beleggers handelt, beschikt u zelfs met een klein bedrag over een groot aantal verschillende aandelen.

Lees ook: Beleggen zonder kennis, kan dat?

4.7/5 - (12 stemmen)